Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná kaplnka otvorená v prednej časti oblúkmi (urečená pre poľný oltár) s polygonálnym uzáverom. Sieťová klenba so svorníkmi v krížení dosadá na štítové výbežky. Na vonkajšom nároží kaplnky je murovaná renesančná poľná kazateľnica s cibuľovitou šindľovou strieškou. Na hladkej fasáde kaplnky je renesančný podstrešný maľovaný ornamentálny pás. [1]
Stojí na južnej strane od Kostola sv. Štefana kráľa.
Fotogaléria
Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole foto © Viliam Mazanec 10/2014Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole foto © Viliam Mazanec 10/2014Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole foto © Jiří Fiedler 7/1972Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole foto © Viliam Mazanec 10/2014Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole foto © Viliam Mazanec 10/2014Závodie (Žilina) - Kaplnka pri kostole foto © Viliam Mazanec 10/2014