Zázrivá - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Zázrivá, okres Dolný Kubín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol dal v roku 1928 postaviť vtedajší kňaz a dekan Ján Briššák (1.4.1866 – 2.1.1928). Pochádzal z Rabče a žiaľ, dokončenia stavby sa už nedožil, keďže bol kostol dostavaný až v roku 1933. Práve na sviatok Nanebovzatia Panny Márie bol dňa 15. augusta 1934 vysvätený. Sakrálny objekt je postavený v neorománskom slohu. Pýchou kostola je bezpochyby organ privezený z Tirolska. V tej dobe bol najväčším na Orave. Vo veži kostola sú umiestnené dva väčšie a jeden menší zvon. Najväčší zvon je pomenovaný „Štefan“. [1]

Dva bočné oltáre sa zakúpili v Čechách (v súčasnosti z nich existujú len niektoré časti). [2]

Rekonštrukcia.

Za pôsobenia administrátora Albína Senaja bol kostol v roku 1968 prvý raz vymaľovaný. Neskôr sa postupne uskutočnili ďalšie úpravy – rekonštrukcia obetného stola, nové osvetlenie, celková elektroinštalácia a strecha bola pokrytá novou medenou krytinou. [3]

[2] Významným dňom nielen pre kostol, ale i obec bol 11. august 1996. V tom čase sa uskutočnili oslavy 200. výročia postavenia starého kostola a 440. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Konala sa slávnostná svätá omša, ktorú celebroval spišský diecézny biskup František Tondra a na ktorej bol inštalovaný a posvätený znak, vlajka a pečať obce. Účastnými boli i vtedajší prezident Slovenskej republiky Michal Kováč a kňazi, ktorí v minulosti pôsobili v Zázrivej. www.zazriva.com (31.10.2017)