Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie
obec Ždiar, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Murovaný klasicistický kostol postavený v roku 1831. Rozšírený predsieňou bol v roku 1886. Ide o typ vidieckeho kostola s polygonálnym zakončením presbytéria, pristavanou sakristiou a vežou vstavanou do štítového priečelia. V presbytériu a sakristii je pruská klenba, v lodi rovný strop. Hlavná fasáda kostola ja zakončená profilovanou podstrešnou rímsou, ktorá pokračuje na priečelí ako kordónová a delí hmotu stavby od štíhlej nadstavanej veže. Ihlancová strecha veže je posadená na terčíkovú rímsu. Z niekdajšej ohrady kostola ostala menšia kaplnka. [1]

Vnútorné zariadenie je z prvej polovice 20. storočia. [2]

Fotogaléria
Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Kostol Navštívenia Panny Márie foto © Hana Farkašová 6/2019