Zdoba (Sady nad Torysou) - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Sady nad Torysou, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický kostol postavený v roku 1805. Zničený bleskom bol v roku 1894, potom znovupostavený. V roku 1912 upravili interiér. Renovácia prebehla v roku 1935. Jednoloďový kostol s polkruhovým uzáverom presbytéria a vstavanou vežou krytou ihlancovou strechou. [1] Fasády sú hladké.

Chrám sa skladá z troch častí: predsieň, loď a svätyňa. Vo svätyni za oltárom sa nachádza obraz, „Uspenije Presvjatoj Bohorodicy“. Na strope vo svätyni je stropná maľba Najsvätejšej Trojice. Všetky maľby sú od košického maliara Orosza. V chráme sa nachádza ikonostas, ktorý bol postavený v septembri roku 1912. Rezbárom a oltárnym staviteľom bol Anton Helfer z Bardejova. V lodi chrámu sa nachádzajú stropné maľby: Vzkriesenie, Krst Pána Ježiša, štyria evanjelisti. Tieto maľby namaľoval tiež maliar Orosz. Pri oprave chrámu v roku 1982, boli maľby zreštaurované. Reštaurátorom bol A. Achak z chrámovej služby Č. Kostelec. Na stenách sú menšie obrazy sv. Cyrila a Metoda a sv. Michala archanjela. Zhotovené boli v roku 1982 pri obnove chrámu. [2]

Na stenách lode je Krížová cesta v reliéfoch, ktorú zhotovil vtedajší o. Michal Vasiľ. V interiéri sa nachádzajú obrazy akademického maliara Mikuláša Klimčáka a to obraz Kráľovnej pokoja a po stenách Sv. Cyril a Metod, a z druhej strany sv. Gorazd a sv. Naum. Vo svätyni nad žertvenikom je obraz Pána Ježiša od známeho východoslovenského maliara Bohdanovského. V predsieni je obraz sv. Tadeáša, ktorý namaľoval o. Michal Vasiľ. Posviacka chrámu sa ukutočnila v roku 1983. Svätenie vykonal vtedajší diecézny biskup Mons. Ján Hirka, v tom čase ordinár Prešovskej diecézy. [3]

Farnosť bola pravdepodobne založená v roku 1773. [4]

Rekonštrukcia.

Oprava ikonostasu a oltára bola prevedená v roku 1982 a vykonala ju Chrámová služba – Červený Kostelec, za o. Michala Vasiľa. Opravu prevádzali J. Rosa, M. Havrila a Ján Kozák. [5]