Zeleneč - Kostol Narodenia Panny Márie
Linč
obec Zeleneč, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotická kaplnka založená v 15. storočí. V roku 1743 bola rozšírená na barokový kostol s vežou, vstavanou do štítovej fasády. Renovovali ho po druhej svetovej vojne. Išlo o jednoloďový priestor s polygonálnym presbytériom zaklenutý pruskými klenbami. Po oboch stranách lode boli malé kaplnky s valenou klenbou. V sakristii, zaklenutej barokovou klenbou, sa nachádzalo gotické kamenné pastofórium s dvoma fiálami z 15. storočia. Na západnej strane lode bola murovaná arkádová organová empora, ktorej bočné krídla mali arkády na poschodí. [1]

Vnútorné zariadenie, okrem kamennej krstiteľnice a sôch sv. Petra a Pavla apoštolov z roku 1854, pochádzalo z 20. storočia. [2]

Kostol bol v roku 1969 asanovaný a v rokoch 1969 – 1973 vznikla novostavba podľa projektu Jozefa Hrašnu. Stavba bola realizovaná z darov veriacich. Zastavaná plocha kostola je 600 m², obsahový priestor je 10 000 m². Pod kostolom sú pivničné priestory, ktoré slúžia ako sklad kostolného zariadenia. Návrh priečelia vytvoril akademický maliar Vincent Hložník, plastiku osláveného Krista Alexander Trizuljak a krížovú cestu Ladislav Záborský. [3]