Zemianske Kostoľany - sýpka
obec Zemianske Kostoľany, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Malá renesančná stavba z čias okolo roku 1580. Pôvodne slúžila ako obytná budova patriaca ku staršiemu renesančnému kaštieľu. Je to dvojpodlažný objekt so štvorcovým pôdorysom. Fasáda je členená sgrafitom s esovitým pásom v podstreší, na nárožiach v podobe kvádrovania a nad oknami ako nadokenná rímsa. Miestnosti na prízemí sú zaklenuté valenými klenbami s lunetami, na poschodí sú rovné stropy so štukovým ornamentom. [1] Sýpka má šindľovú strechu.
Rekonštrukcia.

Zemianske Kostoľany – „sýpka“, veža obytná (č. ÚZPF 902/1) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2016. Autorka: Mgr. Renáta Kollárová. [2]

Stav sýpky je dobrý.
Fotogaléria
Zemianske Kostoľany - sýpka foto © Imrich Kluka 9/2011Zemianske Kostoľany - sýpka foto © Jana Lacková 2/2022Zemianske Kostoľany - sýpka foto © Jana Lacková 2/2022Zemianske Kostoľany - sýpka foto © Jana Lacková 2/2022Zemianske Kostoľany - sýpka foto © Jana Lacková 2/2022