Zemianske Podhradie - Evanjelický kostol
obec Zemianske Podhradie, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol stavaný podľa tradície na základe ideovej skice Ester Príleskej v rokoch 1785 – 1801. Jednopriestorový objekt s centrálnou dispozíciou a vonkajšou okružnou stĺpovou arkádovou ochodzou. Kupolu priestoru kryje ihlanová manzardová strecha. [1]

Interiérové vybavenie, okružná drevená protestantská empora, oltár a organ boli zhotovené súčasne so stavbou kostola. Dvojetážový klasicistický stĺpový oltár s mrežovou ohradou a kazateľnica má v strede maľovaný obraz Krista a dvanásť apoštolov. Klasicistický organ so stĺpovou organovou skriňou má rovnaké členenie ako druhá etáž oltára. Mramorované maľovanie oltára, empory a organu je z roku 1868. V podstreší bol kedysi zvon z roku 1821 od K. Filgradera. [2]

Evanjelický kostol v Zemianskom Podhradí je postavený na mieste bývalého močiara. Ako základy stavby poslúžili do močaristej pôdy zabíjané dubové pylóny. V celej strednej Európe sú takéto kostoly len dva (na Slovensku a v Nemecku). Pôdorys má elipsovitý tvar s osami 12 x 14 m. Sakrálny objekt má štvoro dverí, ktoré vedú na každú svetovú stranu a ani jedny nie sú hlavné. [3]

V roku 1785 boli položené základy a v roku 1801 bol dostavaný unikátny evanjelický kostol zásluhou rodiny Príleských. Projektantom a mecenášom stavby bola grófka Ester Príleská. Tá počas výstavby kostola pod hrozbou použitia strelnej zbrane prinútila kňaza, aby ju zosobášil s mužom jej srdca. Keď bol sobáš vyhlásený za neplatný, išla na osobnú audienciu k cisárovi Jozefovi II. Ten sobáš odobril. Bolo to aj vďaka tomu, že Ester si pred návštevou požičala dieťa, aby obmäkčila vladárovo srdce. Kostol súvisí s národným dejateľom Ľudovítom Štúrom. Pri stene kostola, odvrátenej od hlavnej cesty, je dlhý drevený rebrík vedúci na pôjd, ktorý vraj využíval Štúr ako skrýšu v čase, keď bol prenasledovaný cisárskym vojskom a ako miesto stretnutí s jeho osudovou láskou Adelou Ostrolúckou. [4]

V roku 2012 prešiel organ generálnou opravou. [5]