Zemplín - Chrám Nanebovstúpenia Pána
Zemplén
obec Zemplín, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený začiatkom 19. storočia podľa projektu tereziánskych gréckokatolíckych sakrálnych stavieb. Renovovaný bol v rokoch 1936 – 1937. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým oltárnym zakončením a s predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Fasády sú hladké, členené lizénami. Veža je zakončená otvorenou laternou, na ktorej je cibuľovitá banička. [1]

Hlavný oltár s ikonostasom je zo začiatku 19. storočia. V ikonostase sú štyri obrazy signované Š. Hegedüsom. Bočný oltár Nanebovstúpenia Pána je barokový s ovocným festónom a stredným, na dvere maľovaným obrazom zo začiatku 18. storočia. Kazateľnica je zo začiatku 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza v interiéri aj procesiový kríž, ľudovú drevorezbu z 19. storočia. [2]