Zemplínske Kopčany - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
Kopčany
obec Zemplínske Kopčany, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol, ktorý začali stavať v roku 1795. Dokončený bol až okolo roku 1817. Renovovali ho v roku 1888, v rokoch 1913 – 1914. Ide o jednoloďový kostol s obdĺžnikovým presbytériom a vstavanou vežou. V interiéri sú pruské klenby, ktorých pásy dosadajú na nástenné piliere. Pri prechode presbytéria do lode a z lode do podvežia sú zaoblené ústupky. Fasády sú hladké, zakončené podstrešnou rímsou, ktorá obieha aj priečelie, kde tvorí kordónovú rímsu. Na ňu dosadá rovné atikové zakončenie štítu, na atike je termálne okno. Veža sa uplatňuje nad atikou, je členená nárožnými pilastarmi a má ihlancové zastrešenie. [1]

Bočný oltár sv. Jána Nepomuckého má olejomaľbu od E. Révésza z roku 1857. Kazateľnica je klasicistická, na dvierkach s obrazom Krista zo začiatku 19. storočia. [2]