Žihárec - Kostol sv. Jozefa
Žigard
obec Žihárec, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený v rokoch 1728 – 1730. Znovu ho zaklenuli v roku 1765. Neskôr ho klasicisticky upravili. Jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria, transeptom a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou s lunetami, loď má rovný strop. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Priečelie je trojosové s obdĺžnikovým portálom a zvonicou. [1] Veža je krytá vysokou ihlancovou strechou.

Hlavný oltár sv. Rodiny je barokový z čias stavby kostola, stĺpová architektúra a novší obraz sv. Rodiny z 19. storočia. Po stranách obrazu sú sochy sv. Štefana kráľa a Imricha, v nadstavci je obraz Boha-Otca. Kazateľnica je baroková z 18. storočia, má polygonálny parapet a na baldachýne volúty. Mramorová krstiteľnica z 18. storočia má kovový vrchnák s tepaným dekorom. V interiéri sa nachádza neskorobaroková socha sv. Šebastiána z konca 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza barokový kalich z 18. storočia. Zvon je z roku 1858. [2]