Žilina - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka postavená v roku 1775 pri budove vtedajšej Kráľovskej colnice a zasvätená sv. Jánovi Nepomuckému. Nitriansky sídelný biskup Ján Gustíni-Zubrohlavský v nej povolil vysluhovať pobožnosti a sväté omše. V druhej polovici 19. storočia kaplnka stratila svoj význam a v roku 1858 bola zrušená. Po tom, čo v roku 1905 vznikla v Žiline továreň na celulózu, stala sa kaplnka jej majetkom. Dňa 26. novembra 1935 zomrel na obchodnej ceste vo Viedni zakladateľ a generálny riaditeľ celulózky Tomáš Nečas. Jeho telesné pozostatky boli uložené v kaplnke. V rokoch 1949 - 1951 v nej obnovili bohoslužby františkáni. V čase komunistickej totality ostala kaplnka zavretá. Po novembri 1989 ju odovzdala továreň cirkvi a po rekonštrukcii ju v roku 1991 posvätil nitriansky pomocný biskup František Rábek, ale už ako Kaplnku Sedembolestnej Panny Márie. V súčasnosti patrí rímskokatolíckej cirkvi, farnosti Žilina – Vlčince. [1]

Ide o menší barokovo-klasicistický sakrálny objekt s polkruhovým oltárnym uzáverom a strešnou vežičkou sediacou za štítom priečelia. Fasády sú členené lizénovým orámovaním. Vežička je zastrešená barokovou cibuľou s laternou.

Obnova sa uskutočnila začiatkom 90. rokov 20. storočia. [2]

Poznámky
[1 - 2] ŠTANSKÝ, Peter – NOVÁK, Milan: Kráľovská colnica a kaplnka v Celulózke (Villa Nečas). www.tikzilina.eu/kralovska-colnica-a-kaplnka-v-celulozke-villa-necas/ (4.9.2020)