Žilina - Ortodoxná synagóga
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Majoritná časť židovskej komunity v Žiline sa po rozkole v uhorskom židovstve priklonila k neologickému judaizmu. Menšia ortodoxná komunita sa odčlenila neskôr, v roku 1921. Modlitebňa niekdajšej žilinskej ortodoxnej komunity stojí v medzivojnovej obytnej zástavbe. [1]

Vyvýšený podpivničený objekt tvorí dvojica stavieb, predná modlitebňa a zadný trakt, ktoré opticky zjednocuje veranda so schodišťom. V suteréne sa pôvodne nachádzal rituálny kúpeľ, dnes sú tam obchodné priestory. Modlitebňa je orientovaná do ulice východnou fasádou s čitateľným umiestením svätostánku. Interiér je v intaktnom stave so zachovaným pôvodným mobiliárom s geometrickým dekórom typickým pre dvadsiate roky 20. storočia. Mužskú modlitebňu delí od ženskej drevený raster – tzv. mechica. V zadnej ženskej časti je umiestnená expozícia rituálnych predmetov a archiválií z regiónu. Synagóga dodnes slúži aktívnej židovskej komunite, ktorá má približne 50 členov. Vzhľadom na to, že Žilina predstavovala významný dopravný uzol, bol tam počas holokaustu zriadený tranzitný tábor. Na jeho mieste dnes stojí pamätník. [2]

Stav synagógy je dobrý.