Žilina - Radnica
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Budova radnica v Žiline sa prvý raz sa spomína v roku 1508. Čo bolo na jej mieste predtým, nie je známe, avšak isté je, že musela existovať i staršia radnica, možno v inej lokalite. Dnešné reprezentatívne sídlo primátora stojí na mieste staršieho domu, ktorý kúpilo mesto a o ktorý sa viedli spory s majiteľmi strečnianskeho panstva. Objekt prešiel definitívne do majetku mesta až v roku 1509. Traduje sa, že na vežičke radnice bol zvon, na ktorom zvonili vždy vtedy, keď odsúdeného viedli na popravisko na Šibeničný vrch. Okrem sídla správy mesta bola v budove miestnosť pre nočnú stráž, väzenie a archív. Budova (s pôvodnými gotickými pivnicami) prešla viacerými stavebnými úpravami – od pôvodnej gotickej cez renesančnú až po súčasnú, ktorá vznikla po asanácii nadzemných častí budovy v roku 1890. [1]

V rokoch 1893 – 1894 bola postavená budova novej radnice v eklektickom slohu, ktorá slúžila mestu do vybudovania tzv. Finančného paláca. Z iniciatívy starostu Vojtecha Tvrdého tu v roku 1942 vzniklo múzeum, rozdelené na dve časti: dejiny mesta a okolia a drotárska expozícia. Radnica sa stala centrom spoločenského života. Vďaka múzeu do nej podľa dobovej tlače chodili nielen domáci, ale aj zahraniční návštevníci. Podľa pamätníka Jozefa Nižňanského prevažovali turisti z Chorvátska, pre ktorých bolo drotárstvo úplne neznámym pojmom. Múzeum bolo v priestoroch radnice do konca druhej svetovej vojny. Neskôr krátko plnilo účel múzejného depozitára a po roku 1948 bolo presťahované do priestorov Budatínskeho hradu. [2]

Na fasáde budovy zo strany Radničnej ulice sa nachádza reliéf erbu Žiliny používaný v roku 1683 a pamätná tabuľa umiestnená na počesť 600. výročia vydania Privilegia pro Slavis Solnensis. Žilinský primátor sa vrátil do radnice v roku 1990. V roku 1994 na radnicu nainštalovali zvonkohru. Na prízemí radnice je sobášna sieň, na poschodí sa nachádza zasadacia miestnosť Mestského zastupiteľstva v Žiline. V priestoroch pôvodnej gotickej pivnice sa od roku 2007 konajú výstavy. [3]

Ide o mestskú dvojpodlažnú nárožnú budova s obdĺžnikovým pôdorysom a jednotraktovou dispozíciou. [4]

Renovácia objektu sa uskutočnila v rokoch 1975 – 1977 a potom v rokoch 1992 – 1993. [5]

Stav radnice je dobrý. Slúži svojmu účelu.