Zlaté Klasy - Židovský cintorín
obec Zlaté Klasy, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Sedemnásť náhrobných kameňov, ktoré sa podarilo zachrániť, tvorí v súčasnosti malé lapidárium. V jeho centre sa nachádza pamätník holokaustu s textom v slovenskom, maďarskom a hebrejskom jazyku. [1]
Súčasný stav a využitie
Od konca druhej svetovej vojny sa o cintorín nikto nestaral, chátral a bol značne zničený. Väčšinu náhrobníkov ukradli. V 90. rokoch 20. storočia však miestna samospráva dala parcelu cintorína vyčistiť. [2]
Cintorín sa nachádza oproti čerpacej stanici na ceste číslo 503. [3]
Fotogaléria
Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín foto © Hana Farkašová 8/2016Zlaté Klasy - Židovský cintorín (v pozadí Kostol Povýšenia sv. Kríža) foto © Hana Farkašová 8/2016
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. Jewish Monuments of Western Slovakia. Bratislava: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, Bratislava, 2011. s. 57.
[2 - 3] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. s. 57.