Zlaté - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
Zlatô
obec Zlaté, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1834(?). Jednoloďový priestor s oblým uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Fasáda členená pilastrami s rímsovou hlavicou. Veža vytvára na štítovom priečelí mierny rizalit. Nad vchodom je termové okno. [1]

Vnútorné zariadenie je z 18. a 19. storočia. Oltár Panny Márie s barokovou sochou Madony je z prvej polovice 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola spomína neskorobarokové svietniky z polovice 18. storočia. V interiéri uvádza procesiovú sochu Sedembolestnej Panny Márie, barokovú z konca 18. storočia a procesiový obraz sv. Andreja apoštola v rokokovom ráme z druhej polovice 18. storočia. [2]

V najstaršej obecnej kronike sa uvádza, že rímskokatolícky kostol Sedembolestnej Panny Márie bol postavený ešte pred rokom 1840. Vysvätený bol v septembri 1843. Pred kostolom rastú štyri veľké lipy, ktoré podľa písomnej zmienky dal zasadiť boháč Kaminský na hroby svojich štyroch detí. Boháč Kaminský pregazdoval celý svoj majetok a kronikár uvádza, že „ako bohatý prichádzal do Zlatého, tak chudobný odchádzal“. [3]

Rekonštrukcia.

Interiér kostola bol rekonštruovaný v roku 1982. Po požiari následkom skratu elektrického prúdu v januári 1991 nasledovala generálna oprava. V septembri 1992 obnovený chrám vysvätil biskup Anton Tkáč. [4]