Zvolen - Park Ľudovíta Štúra
obec Zvolen, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Prvý projekt na park v severnej časti námestia bol vypracovaný v roku 1926 inžinierom Samuelom Furdíkom. Na zachovalej fotografii z leta 1933 je vysadená plocha nazvaná Masarykov sad. V súčasnosti je park pomenovaný po Ľudovítovi Štúrovi. V jeho strede na mohutnom podstavci je od roku 1965 umiestnená busta Ľudovíta Štúra od akademického sochára Jána Kulicha. Koncom 20. storočia boli v parku umiestnené busty zvolenských rodákov – spisovateľa Jozefa Cígera Hronského a kňaza Jozefa Kozáčeka. Park je národná kultúrna pamiatka. [1]

Na južnej strane námestia (na mieste starého trhoviska) sa 19. augusta 1935 začala výstavba ružového parku s lavičkami a s fontánou podľa projektu inžiniera Gustáva Stadruckera. Park bol 90 m dlhý a 18 m široký. Posledné torzo parku pri Evanjelickom kostole sv. Trojice bolo zrušené koncom mája 2008 pri komplexnej rekonštrukcii námestia. [2]

Stav parku je veľmi dobrý.
Námestie SNP.