Alekšince - Kostol sv. Anny
obec Alekšince, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne to bola iba malá klasicistická kaplnka, ktorú postavili v roku 1802. V roku 1939 bola stavba rozšírená o bočnú loď a to podľa projektu architekta L. Tersztyánskeho. V roku 1959 bol kostol rozšírený o predsieň. Pôvodné jednolodie malo polkruhové presbytérium zaklenuté konchou a predstavanú vežu. Loď s rovný stropom je dnes otvorená do novej bočnej lode, ktorá má tiež rovný strop. Fasády na pôvodnej časti kostola členia lizenové rámy, ostatné sú hladké. Zvon – umieráčik je z roku 1800. [1]

Hlavný oltár je z roku 1802 so skupinou Kalvárie. [2]

Stojí v centrálnej časti obce.
Fotogaléria
Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2022Alekšince - Kostol sv. Anny foto © Ľuboš Repta 7/2022
[1] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku I. Bratislava: Obzor, 1967. s. 19.