Babie - Evanjelický kostol
obec Babie, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol zo začiatku 14. storočia. Presbytérium zväčšili a upravili zväčšenými lomenými oknami s kružbou začiatkom 15. storočia. Od polovice 16. storočia slúži sakrálny objekt reformovanej cirkvi. Fasádová úprava a malá strešná vežička je nová. Pozdĺžny priestor lode s trámovým stropom má na západnej strane gotický lomený portál s jedným okrúhlym prútom v ostení. Lomený víťazný oblúk má v klenbovom líci krátke rímsy polkruhovej profilácie. Presbytérium má polygonálny uzáver a gotickú rebrovú klenbu, dosadajúcu rebrami na konzoly, ktoré mohli mať pôvodne figurálne vybavenie (hlava s korunou, sediaci pes). Rebrá majú klinovú, žliabkovanú profiláciu. V presbytériu sa zachovali tri lomené gotické okná s kamenným ostením a trojlistovými kružbami. Z presbytéria viedol polkruhový portál do sakristie, ktorá ležala na severnej strane. Portál je zvonka zamurovaný. Loď má segmentovo ukončené okná. Vnútorné zariadenie je zo začiatku 19. storočia. [1]