Bajč - Kostol sv. Jána Krstiteľa
obec Bajč, okres Komárno, Nitriansky kraj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1827 – 1831 z bývalého poschodového kaštieľa. [1]

Nad predstavaným tabernákulovým hlavným oltárom visel kedysi voľný obraz Pokrstenie Krista z druhej polovice 19. storočia. [2]

Kostol bol prestavaný arcibiskupom Alexandrom Rudnaym z poschodového kaštieľa arcibiskupa Jozefa Batthyányho, postaveného v roku 1790. Bola to obĺžniková stavba, ktorej fasády členili pilastre a na poschodí lizény. Okná prízemia mali polkruhové zakončenie. V budove zvanej "filagória" bola v prízemí kaplnka, v medziposchodí tri menšie izby a na poschodí jedna veľká miestnosť. Pri stavbe kaštieľa boli použité zvyšky stredovekého paulínskeho kostola. Kaplnku v kaštieli v časoch bohoslužieb navštevovali aj obyvatelia obce, ale po čase sa ukázala byť malou, a preto na príkaz arcibiskupa Rudnayho bol kaštieľ prestavaný na kostol podľa projektov architekta Jánosa Packha. Z pôvodnej budovy ponechali len štyri vonkajšie steny, interiér celý vybúrali a zakryli rovným trámovým stropom. Skutočnosť prestavby kaštieľa na kostol potvrdzuje výška stavby a vysoko zasadené okná. Rudnay nariadil prestavbu v máji 1829 a už v máji 1830 obyvatelia Bajču dostali kostol do užívania. [3]

V roku 1871 bola budova opravená arcibiskupom Jánom Simorom. Kostol bol zväčšený a veža zvýšená. Neskôr bol kostol opravený po vojnovom zničení, keď zaniklo pôvodné vnútorné zariadenie sakrálneho objektu, okrem dvoch plastík anjelov z hlavného oltára. V roku 1946 kostol vysvätil biskup Ambróz Lazík. [4]

Ide o jednolodie s obdĺžnikovým presbytériom a do štítového priečelia situovanou predstavanou vežou, ktorá je zakončená ihlancovou strechou. Priestory majú rovné stropy. V presbytériu je nástropná maľba Kazánia na hore olivovej v šesťpásovom pôvodnom štukovom orámovaní. Vonkajšia úprava kostola je klasicistická, členená lizénovými rámami a oknami s polkruhovým zakončením. Výška stavy a vysoko zasadené okná potvrdzujú historické údaje o predošlých prestavbách. [5] Zvukové okná veže majú žalúzie. Nad vchodom do objektu je pamätná tabuľka z ružového mramoru, ktorá informuje o stavbe a oprave kostola. Nad predstavanom tabernákulovým hlavným oltárom je zavesený obraz Krstu Krista z roku 1959 maliarky Víghovej z Bajču. Pôvodný obraz Krstu Krista z druhej polovice 19. storočia je dnes na neznámom mieste. Na oltári je socha Ježišovho najsvätejšieho Božského srdca. Z doby okolo roku 1960 je aj 14 obrazov zastavení krížovej cesty od Víghovej z Bajču. V lodi je starší závesný obraz sv. Anny a v sakristii obraz sv. Johanny z Arcu, obe z 19. storočia. V lodi sú sochy Máriinho najsvätejšieho božského srdca, sv. Jozefa a Lurdskej Panny Márie. [6]

Organ je výrobkom Františka Tattingera, staviteľa organov z Nových Zámkov z obdobia po roku 1920. Vo veži sú zavesené tri zvony, väčší je z roku 1860 zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi, odlial ho Antal Belani z Bratislavy. Ostatné staré zvony boli za prvej svetovej vojny zhabané na vojnové účely (odlievanie kanónov). Preto boli v roku 1930 u firmy Jakab Dostál odliate dva nové zvony, väčší je bez mena svätca, menší je zavesený nad predchádzajúcimi a bol vyhotovený z milodarov veriacich z Bajču. [7]

Sakrálny objekt bol opravovaný v 80. rokoch 20. storočia. [8]

Stojí v severnej časti obce.