Bánová (Žilina) - Kostol Božského Srdca Ježišovho
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený začiatkom 20. storočia. Je to moderná stavba inšpirovaná prvkami gotiky. Kostol je jednoloďový priestor s oblým uzáverom presbytéria. Loď je zaklenutá valenou klenbou. Fasáda je členená plytkými opornými piliermi. Vstavaná veža vytvára v priečelí mierne vystupujúci rizalit a je zakončená trojhrannými štítkami, ktoré nesú ihlancovú strechu. [1]

Základný kameň posvätil Andrej Hlinka v roku 1935 a vysviacku kostola 21. 5. 1939 vykonal jeho excelencia vdp. nitriansky sídelný biskup Dr. Karol Kmeťko. [2]

Pri vchode do kostola je umiestnený trojičný stĺp z roku 1821, na ktorom je súsošie Najsvätejšej Trojice. [3]

Prístup
Stojí v centre obce, ktorá je mestskou časťou Žiliny. Kostol Božského srdca Ježišovho v Bánovej sa nachádza na Námestí sv. Jána Boscu.
Fotogaléria
Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Jiří Fiedler 7/1972Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho (v pozadí kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014Bánová - Kostol Božského srdca Ježišovho foto © Viliam Mazanec 10/2014