Banská Bystrica - Dom č. 7 (Žolnayho pivovar)
obec Banská Bystrica, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne neskorogotický objekt, ktorý sa spomína v roku 1525. V renesančnom slohu ho upravili koncom 16. storočia a okolo roku 1634 ho predĺžili smerom do dvora krytou pavlačovou chodbou na konzolách. Kedysi bol vo dvore domu známy Žolnayho pivovar, ktorý zaznamenal svoj najväčší rozkvet na prelome 19. a 20. storočia značkou piva Zlatoprameň. Na svetových veľtrhoch v Londýne, Paríži a Ríme získal zlaté medaily. [1]

Dom sa vyznačuje jedinečnou stavebnou pamiatkou - strechou, ktorá pochádza z roku 1826. Charakteristická je tým, že nemá drevený krov, ale iba závesnú kovovú konštrukciu. Nosnými prvkami sú päťdielne kĺbovito pospájané pásy kujného železa, ktoré voľne visia z hrebeňa strechy a sú ukotvené hlboko v múre uličného aj dvorného priečelia. Strecha bola ľahšia ako tradičné drevené krovy a hlavne železný krov bol nehorľavý. Autorom je český inžinier Bedřich Schnirch. [2]

Stav historickej budovy je dobrý.
Námestie Štefana Moysesa