Banská Hodruša (Hodruša-Hámre) - Evanjelický kostol
Hodruša, Banská Hodruša
obec Hodruša-Hámre, okres Žarnovica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1845. Ide o typ sieňového kostola so segmentovým uzáverom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestor s rovným stropom s fabiónom. Klasicisticky riešené priečelie s pilastrovým radom, architrávom ma tympanónom, nad ktorým vyrastá kratšia hranolová veža s volútovými krídlami. [1]

Oltár je klasicistický z polovice 19. storočia so štvorstĺpovou plytkou architektúrou a rovným masívnym dvojitým architrávom, uprostred obraz Krista na kríži. Kazateľnica, krstiteľnica a trojčlenná organová skriňa sú klasicistické z polovice 19. storočia a majú jednotnú koncepciu. Voľný obraz nasvätejšej Trojice je klasicistický, okolo roku 1800, v ľudovoremeselníckom podaní baroka. [2]