Banská Štiavnica - Belházyovský dom
obec Banská Štiavnica, okres Banská Štiavnica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Trojpodlažný nárožný renesančný objekt na nepravidelnom pôdoryse z prvej polovice 17. storočia. Dom dal postaviť v roku 1616 waldbürger Žigmund Eggenstein z Ehreneggu. Od roku 1756 patril richtárovi Jánovi Belházymu. V rokoch 1811 – 1818 bolo v budove chemické laboratórium Vysokej banskej školy a zbierky Dolnouhorských banských závodov. [1] V 70. rokoch 19. storočia v objekte sídlila Banská škola.

Pôvodne renesančný dom s arkierom na nároží a renesančnou loggiou pred hlavnou fasádou bol neskôr upravovaný. V 18. storočí bola pristavaná k dvorovej strane baroková arkádovú chodba a k hlavnej fasáde ďalšie dve krídla. Nárožný hranolový arkier nesú dve mohutné konzoly a stĺp s tordovaným driekom. Dvor oddeľuje od ulice murovaná ohrada s klasicistickým portálom, na klenáku je letopočet 1803. [2]

Stav domu je dobrý.
Andreja Sládkoviča 1