Bardejov - Gantzaughov dom
obec Bardejov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický radový dom, ktorý bol renesančne prestavaný v roku 1566. Upravený bol v roku 1778. Dom je trojosová dvojtraktová stavba s postrannou vstupnou chodbou. Pivnice a obvodové murivo sú gotické. V obytnej časti sú renesančné a barokové klenby, v miestnosti na prvom podlaží je štuková ranorenesančná klenba. V priechode sú tri renesančné portály. Vstupný zdobený portál s letopočtom 1566 je bohato profilovaný kamennými pilastrami, rozetami a povrazcovou ornamentikou. Na fasáde sú zvyšky rokokových nástenných malieb z roku 1778 s motívom rokaja, ružových festónov a volútových pilastrov. Nad vstupným portálom je reliéf dvoch erbov. Dvorová prístavba pôvodne gotického obdĺžnikového pôdorysu bola v roku 1900 prestavaná. Z gotickej stavby sa zachovala severná stena s malými gotickými okienkami a kamenným ostením. [1]

Ide o jeden z najvýznamnejších a najvzácnejších meštianskych domov v meste.

Stav historickej budovy je veľmi dobrý.

V súčasnosti je administratívnym sídlom Šarišského múzea a na prízemí je umiestnená výstavná sieň.

Stojí v centre mesta na Radničnom námestí 13.
Fotogaléria
Bardejov - Gantzaughov dom foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Gantzaughov dom foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Gantzaughov dom foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Gantzaughov dom foto © Vlado Bojko 12/2014Bardejov - Gantzaughov dom foto © Daniela Švecová 1/2015Bardejov - Gantzaughov dom foto © Daniela Švecová 1/2015Bardejov - Gantzaughov dom foto © Daniela Švecová 1/2015