Bardejov - Goticko-renesančný dom (Rhodyho ulica 1)
obec Bardejov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Goticko-renesančný dom. Niektoré miestnosti boli zaklenuté v 18. storočí barokovými klenbami. Objekt bol adaptovaný podľa projektu architekta J. Habětína v rokoch 1954 – 1955 pre potreby Šarišského múzea. Dom je nárožná dvojpodlažná stavba s predstavaným podlubím. Má obdĺžnikový pôdorys a stredovekú dispozíciu s postrannou vstupnou chodbou, prístupnou gotickým ostrolukým portálom. V chodbe, rozšírenej v prednej časti v máshaus, sú polkruhovo zakončené sedílie. Zalomené strmé schodište vedie na druhé podlažie. V miestnostiach sú renesančné a barokové klenby a v dvoch miestnostiach sú zvyšky renesančnej nástennej dekoračnej maľby. [1]

Priečelie je trojosové, na prízemí otvorený arkádový rizalit s tromi archivoltami. Podlubie je zaklenuté renesančnými klenbami. Prvé podlažie od druhého delí kordónová rímsa. Okná na poschodí mali maľovanú rímsu s jednoduchou ornamentikou v parapete a nad oknami. Na nároží stavby bolo maľované kvádrovanie na spôsob sgrafita, podobne boli lemované aj arkády. [2] Sedlovú strechu s podlomenicou rekonštruovali podľa nákresov spred požiaru v roku 1878. [3]

Stav historickej budovy je dobrý.
Stojí v centre mesta. Rhodyho ulica 1.