Bardejovská Nová Ves (Bardejov)
obec Bardejov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria z prvej polovice 19. storočia. Jednopodlažná budova obdĺžnikového pôdorysu, na uličnej fasáde so stredným rizalitom, kedysi členeným dvoma stĺpmi a dvoma piliermi s tympanónom. Miestnosti majú rovné stropy. [1]

Po roku 1960 bola kúria výrazne prestavaná a využívaná ako obchod. Pôdorys v tvare písmena U sa v priebehu rokov zmenšil iba na jedno krídlo. Vedľa kúrie dodnes stojí sýpka obdĺžnikového pôdorysu.

Stav kúrie je dobrý. Je v nej zdravotné stredisko.
Prístup
Nachádza sa v strede obce, neďaleko kostola. Objekt stojí na parcele č. 37/5, v katastri obce Bardejovská Nová Ves, LV č. 1320.
Fotogaléria
Kúria Bardejovská Nová Ves foto © Vlado Bojko, archív (dobová fotografia, začiatok 20. storočia)Kúria Bardejovská Nová Ves foto © Vlado Bojko, archív (fotografia z roku 1960)Kúria Bardejovská Nová Ves foto © Vlado Bojko (ortografické porovnanie 1850 - 1950 - 2014)