Ľudová architektúra   späť
Bartošová Lehôtka - ľudový dom
obec Bartošova Lehôtka, okres Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Jediný ľudový dom v regióne. [1] Ide o zachovaný dom rodiny Balážovcov, ktorý patrí do hornotekovského typu ľudovej architektúry. Posledný dom so slamenou strechou, ktorý je pre svoje unikátne hodnoty zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok Slovenska. V súčasnosti je objekt vo vlastníctve Národného Trustu n.o., ktorý dlhodobo dom chráni a snaží sa ho zmysluplne využívať. Vďaka jeho jedinečnosti v regióne Stredného Pohronia ľudový dom v Bartošovej Lehôtke slúži najmä ako živá expozícia ľudového staviteľstva s možnosťou krátkodobého ubytovania najmä pre domácich a zahraničných turistov so vzťahom k histórii a kultúrnemu dedičstvu. Dom zároveň slúži ako názorná ukážka pre vzdelávanie v oblasti kultúrneho dedičstva. [2]

Ľudový dom je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 1985/0. [3]

Stav domu je veľmi dobrý.