Baška - Kostol sv. Štefana Uhorského
obec Baška, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol z roku 1811 s klasicistickými architektonickými prvkami. Po požiari v roku 1894 ho prestavali a upravili. Kostol je jednoloďová sakrálna stavba s oblým, konchou klenutým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. V lodi sú dve polia pruskej klenby, delené klenbovým pásom, dosadajúcim na rímsy nástenných pilastrov. Na západnej strane lode je organový chór s pilierovou arkádou. Fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami. [1]

Interiér je vybavený figurálnymi nástennými maľbami od J. Smolku z Košíc z roku 1928. Vnútorné zariadenie je z čias prestavby kostola (obdobie po roku 1894), zo staršieho zariadenia zostal barokový obraz Nanebovzatia Panny Márie z polovice 18. storočia v rokokovom ráme. [2]

Kostol mal pôvodne drevenú vežu s dvoma zvonmi a šindľovú strechu. Počas prvej svetovej vojny bol väčší zo zvonov zrekvirovaný. Nový zvon si obec kúpila v roku 1921. Počas opravy začatej v roku 1927 bola postavená nová tehlová veža a vymenená krytina na celom objekte. Bol postavený hlavný oltár, renovovaný oltár Panny Márie a kostol bol zvnútra vymaľovaný. V roku 1928 ho vysvätil košický biskup Čársky. [3]

Rekonštrukcia.

Úpravy fasády prebehli v 80. rokoch 20. storočia. V roku 2000 bol vymenený krov a strešná krytina. V rámci úprav okolia bola postavená Kaplnka Panny Márie. Kompletná rekonštrukcia kostola bola ukončená v októbri 2009 a uskutočnila sa slávnostná konsekrácia. [4]