Bátorove Kosihy - Kostol Navštívenia Panny Márie
Bátorove Kesy, Vojnice
obec Bátorove Kosihy, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený na staršom základe v rokoch 1720 – 1728. [1] V roku 1735 bol rozšírený o vežu a barokizovaný. Renovovali ho v roku 1797. Prestavaný, rozšírený o poschodové oratórium a neogoticky prefasádovaný bol v roku 1889. Vtedajšiu prestavbu veže projektoval Ing. M. Šajovič z Malaciek a realizoval staviteľ J. Romsauer. [2]

Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, transeptom a predstavanou vežou. Fasády kostola sú neogotické, členené oknami s lomeným oblúkom a opornými piliermi. Veža členená lizénami je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na segmentové štíty, na ktorých stoja kamenné vázy.

V interiéri je klasicistická krstiteľnicu zo začiatku 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza aj neskorobarokový kríž s korpusom z roku 1735, polychrómované drevo. [3]

Stojí v južnej časti obce.