Beckov
Blundič, Bolondoc
obec Beckov, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Hrad postavili v priebehu 13. storočia. Na prelome 17. a 18. storočia sa na hrade zdržiavala cisárska vojenská posádka. Prechodne hrad slúžil aj ako väzenie, hrad sa však stavebne už nevyvíjal. V roku 1709 vznikol na hrade požiar, ktorý ho úplne zničil. Zmenil sa na zrúcaninu.
Pamiatková ochrana
V roku 1970 vyhlásili hrad za národnú kultúrnu pamiatku. Konzervovaný bol v 80 – 90 rokoch 20. storočia. Dnes je hrad v akomsi medzi stave – nie je úplne obnovený, no nie je ani spustnutou zrúcaninou. Obnova bola riešená pomerne násilne a s ohľadom na výsledky trvala neúmerne dlho. Klenot medzi slovenskými hradmi dnes nie je v dobrom stave.

Beckov – hrad (č. ÚZPF 1180/1-18) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2007. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [1]

Beckov – hrad, múr opevňovací (č. ÚZPF 1180/12) – čiastkový architektonicko-historický výskum - rok 2009. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [2]

Beckov – hrad, dolný hrad a východná časť predhradia (č. ÚZPF 1180/15-19) – architektonicko-historický výskum - rok 2011. Autori: Ing. arch. Ivan Gojdič, Ing. arch. Peter Hudák, PhD., Mgr. M. Piatrov. [3]

Beckov – hrad (č. ÚZPF 1180/1-18) – doplnkový architektonicko-historický výskum - rok 2013. Autor: Ing. arch. Martin Bóna. [4]

Beckov – hrad, západná bašta, (č. ÚZPF 1180/1-18) - architektonicko-historický výskum - rok 2018. Autori: Ing. arch. Martin Bóna, PhD., Ing. Miroslav Matejka. [5]

Beckov – hrad, sakristia (č. ÚZPF 1180/8) – architektonicko-historický výskum doplnkový - rok 2018. Autori: Ing. arch. Martin Bóna, Ing. Miroslav Matejka. [6]

Beckov - hrad, palác hradný západný (č. ÚZPF 1180/5) - architektonicko-historický výskum - rok 2019. Autori: Ing. Miroslav Matejka, Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [7]

Beckov – hrad, pracháreň a pec (č. ÚZPF 1180/9,15,18) – doplnkový architektonicko‐historický výskum - rok 2021. Autor: Ing. arch. Martin Bóna, PhD.. [8]

Beckov – hrad s areálom, bašta I. juhozápadná (č. ÚZPF 1180/5) – doplnkový architektonicko‐historický výskum - rok 2022. Autori: Ing. arch. Martin Bóna, PhD., Ing. Miroslav Matejka. [9]

Konzervovaná ruina.
Prístup
Autobusom alebo vlakom z Nového Mesta nad Váhom - 11 km. V dedine Beckov potom po asfaltovej ceste a uličkou tesne pod zrúcaninou hradu až na návršie - asi 15 minút.
Fotogaléria
Hrad Beckov oceľorytina Ludwiga Rohbocka z roku 1856Hrad Beckov - pohľad od východu, polovica 19. storočia oceľorytina, Ludwig RohbockHrad Beckov zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1899)Hrad Beckov zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1906)Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov  foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov  foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov  foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Beckov - vstup do hradu foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - socialistická rekonštrukcia, koniec 80tych rokov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - kaplnka foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - gotické okno kaplnky foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - gotické okno kaplnky  foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov - zábery z rekonštrukcie 1989 foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Beckov - pohľad z hradu na dedinu foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Viliam Mazanec 8/1988Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012Hrad Beckov foto © Oto Tomeček 7/2012