Beckov - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Beckov, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobaroková prícestná kaplnka postavená v druhej polovici 18. storočia. [1] Jej trojuholníkový pôdorys kopíruje lokalizáciu na križovatke troch ciest, je otvorená zo všetkých strán do priestoru polkruhovými arkádami a zaklenutá plackovou klenbou. Socha svätca je z kameňa, polychromovaná a v životnej veľkosti. [2]

Kaplnka sv. Jána Nepomuckého je v Beckove známa ako “Svätý Janko”. Vznikla na mieste bývalej Hornej brány. Dal ju postaviť barón Joann de Réva. [3]

Malý sakrálny objekt je už pomaly tristo rokov orientačným bodom v Beckove. [4]

Svätý Ján Nepomucký bol patrónom cestovateľov, pútnikov, šťastného návratu. Jeho sochy stavali na rázcestiach a na mostoch. Bol ochrancom cestovateľov po súši i vode, teda aj lodníkov, pltníkov a tých, čo využívajú silu vody - mlynárov. Práve preto kedysi postavili jeho sochu práve na križovatke ciest pri Hornej bráne v Beckove a celé generácie sa o ňu starali. [5]