Belža - Chrám Nanebovstúpenia Pána
obec Belža, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodný sakrálny objekt v obci, ktorý zanikol, sa spomína už v roku 1472. [1] Dodnes sa zachoval klasicistický kostol s retardovanými barokovými prvkami postavený v roku 1818. [2] Donátorom kostola bol gróf Zichy, majiteľ hradu v Haniske. [3] Stavbu obnovili v roku 1885, kedy dostala novú vežu. V roku 1903 vymaľovali interiér. Kostol bol obnovený a doplnený nástennými maľbami od J. Smolku v roku 1945. Ide o jednoloďovú stavbu s polkruhovým uzáverom a do nižšej štítovej fasády situovanou vežou barokových tvarov. V lodi je segmentová klenba. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. [4]

Ikonostas je z roku 1903, inšpirovaný barokovo-klasicistickými prácami. [5] Pôvodný ikonostas chrámu, bol v druhej svetovej vojne veľmi poškodený a dodnes sa zachovala iba jeho časť. Pri rekonštrukcii niektoré ikony nedali na miesto, lebo boli veľmi poškodené. [6]

Chrám má štyri elektrifikované zvony. Piaty, údajne ten najkrajšieho zvuku a najväčší, bol zrekvirovaný uhorskou armádou, rozbitý a odvezený v období prvej svetovej vojny. [7]

Obyvateľstvo obce je obradovo zmiešané z gréckokatolíkov a rímskokatolíkov. [8]

Rekonštrukcia.

Vnútorné steny, okrem klenby, boli v roku 2006 nanovo premaľované a kostol sa stal svetlejším. Vonkajšia fasáda chrámu bola obnovená a posvätená v roku 2007. [9]