Beša (okres Michalovce) - Kalvínsky kostol
obec Beša, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne klasicistický kostol postavený v roku 1793. Doplnený vežou bol až v roku 1836. Súčasný vzhľad dostal v roku 1903. Pozdĺžny sieňový priestor s rovným uzáverom a predstavanou vežou. [1] Na západnej strane stojaca veža členená lizénovým rámovaním a kordónovými rímsami je zastrešená zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. Hrany veže sú zaoblené. Nad vstupom je kruhové okno. Uzáver má tiež zaoblené hrany. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhovo ukončenými oknami.

Po nástupe reformácie si obyvatelia postavili drevený kostol, ktorý bol nahradený kamenným v roku 1793. Neskôr vyhorel. Obnovený bol v roku 1903. [2]

Úprava kostola z roku 1903 sa prejavuje najviditeľnejšie a to počnúc kovaným oplotením areálu kostola s neogotickými motívmi a pôvodnou bránkou pred kostolom s ozdobnou kovanou kľučkou cez vstupné kovové kazetové dvere s obdobnou kľučkou, drevenú korýtkovú klenbu lode, mobiliár interiéru (neogotická kazateľnica, kostolné lavice) až po klasicizujúce kovové výplne okenných otvorov a liatinové pseudoslohové iónske stĺpy, podopierajúce empory. [3]

Stojí takmer v strede obce.