Bešeňov - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Bešeňov, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol z roku 1745. Klasicisticky bol prestavaný v roku 1809. Opravovali ho v prvej polovici 20. storočia. Jednolodie s polygonálne ukončeným presbytériom, zaklenutým valenou lunetovou klenbou s výsečami a jedným poľom krížovej klenby. Loď má krížovú klenbu, na ktorej je štukový geometrický obrazec. Vstavaná veža je podklenutá valenou klenbou a krytá laternovou baňou. [1] Fasáda objektu je členená polkruhovo zakončenými oknami a lizénovým rámovaním. Od roku 1985 má kostol nový kríž na veži. [2]

V interiéri je drevená baroková socha sv. Štefana z druhej polovice 18. storočia, obnovená v 20. storočí. [3]

V roku 1989 bol pozlátený kríž na veži. V rokoch 2000 - 2003 sa uskutočnila celková rekonštrukcia:

- 2000 - vnútorná maľba, kúrenie, vodovod, podlaha, výmena okien, nové dvere vyrezávané z buku, vonkajšie osvetlenie okolo kostola, nová drevorezba krížovej cesty – 14 zastavení,

- 2001 – nový oltár,

- 2003 – vonkajšia kompletná úprava stavby, obnovenie misijného kríža pri kostole. [4]