Blesovce - Kostol Umučenia sv. Jána Krstiteľa
obec Blesovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Starší kostol, ktorý bol v 18. storočí zbarokizovaný. Loď je empírová, upravená na začiatku 19. storočia. Ide o jednoloďovú stavbu s presbytériom podkovovitého tvaru, na južnej strane s pristavanou sakristiou a na západnej strane s predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté konchou, loď pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi. Fasády majú na polygonálnom presbytériu a v nárožiach veže oporné pilastre. [1]

Hlavný oltár je rokokový z roku 1770, zdobený rokajom, uprostred stĺpovej pilastrovej architektúry obraz Umučenia sv. Jána Krstiteľa. Rokoková kazateľnica s polkruhovým parapetom je z druhej polovice 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza – rokokové svietniky z druhej polovice 18. storočia, barokovú monštranciu z 18. storočia s tepaným dekorom kvetov a mriežky, kalich z roku 1766 a barokové cibórium z roku 1720. [2]