Bočiar - Kostol sv. Imricha
obec Bočiar, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol postavený na prelome 13. a 14. storočia. Pravdepodobne koncom 18. storočia prešiel radikálnou klasicistickou prestavbou. [1] Jednoloďový priestor s rovným oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou, ktorá bola pôvodne predstavaná na západnej strane. Klasicistickou prestavbou bola loď predĺžená smerom na západ a veža vtiahnutá do pôdorysu lode. [2] Fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhovo zakončenými oknami. Veža je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty

Obec sa prvýkrát spomína v roku 1249 ako príslušenstvo Nového hradu. V roku 1251 mala dve časti - Ezaboltchard a Peturboltchard, z ktorých prvú dostali hostia zo Sene a druhá ostala zemanom. Už v roku 1327 sa tu spomína kamenný kostol a v rokoch 1332 - 1337 zaplatil miestny kňaz Štefan pápežské desiatky. Vtedy sa obec spomína pod menom "Boloschart". [3]

Počas druhej svetovej vojny bol kostol zničený. Po vojne bol znovu postavený. [4]

Maľovanie interiéru kostola bolo pravdepodobne v roku 1964 (?) [5]

V roku 2007 sa uskutočnila oprava fasády kostola. Financovali ju občania obce a boli použité peniaze zo zbierok okolitých obcí. V roku 2008 bola položená dlažba pred kostolom a chodník ku sakristii. Práce vykonali veriaci, dlažbu financoval darca. [6]

V roku 2014 prebehlo vymaľovanie interiéru s reštaurovaním obrazov po päťdesiatich rokoch. Obnovu financovali občania obce a boli použité peniaze zo zbierok okolitých obcí. Práce vykonali veriaci a maliar s dvomi pomocníkmi. Obrazy reštauroval maliar. [7]

Stojí v južnej časti obce.