Bojná - Kostol Všetkých svätých
obec Bojná, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický sakrálny objekt, ktorý neskôr klasicisticky prestavali. V roku 1736 vznikol takmer úplne nový kostol. Do stavby výraznejšie zasahovali ešte aj v roku 1788. Ide o jednoloďový priestor so zaobleným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na vtiahnuté piliere s rímsovými hlavicami. Novšie fasády sú členené pilastrami. Na strednú os situovaná veža je zakončená ihlancovou strechou. Nad vstupným obdĺžnikovým portálom s polkruhovým uzáverom sú po stranách v nikách plastiky evanjelistov. [1]

Hlavný oltár je klasicistický z konca 18. storočia, oltárna architektúra s nadstavcom a s obrazom Všetkých svätých. Klasicistická kazateľnica pochádzajúca z konca 18. storočia má štvorhranný parapet s dekorom vyrezávaných ružíc a vo vrchole baldachýnu plastiku sv. Michala archanjela. [2]

Reštaurovaný bol v roku 1960. [3]