Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény
obec Borský Mikuláš, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodná kaplnka sv. Márie Magdalény bola postavená v roku 1668. Bol to barokový objekt, ktorý dal postaviť gróf Imrich Czobor. [1] V zakladajúcej listine je kaplnka uvedená ako ecclesia – kostol. [2] Kaplnka však bola zničená za Rákócziho povstania začiatkom 18. storočia. Koncom 19. storočia bola postavená nová kaplnka v neoklasicistickom slohu. [3]

Je to polygonálna vežovitá stavba s pomerne nízkou strechou so štíhlou laternou, ktorá je ukončená cibuľou. Fasády sú členené nárožnými pilastrami. Na čelnej fasáde nad vstupom sa nachádza čierna mramorová tabuľa s latinským nápisom:

SACELLUM HANC A.D. MDCLVIII

EMERICUS CZOBORA AEDIFICAT -

MATTHAEUS MŰLLER A.D.MCMLXV

REPARAVIT –

ITERIM A.D.MCMXCII REPARATA

Kaplnka bola postavená v roku 1658 (?)

Imrichom Czoborom –

Matúš Műller ju obnovil v roku 1965 –

opäť bola obnovená v roku 1992

Strecha bola pôvodne pokrytá dreveným šindľom, ktorý bol neskôr nahradený plechom. Zaujímavý sakrálny objekt je vysoký 10 metrov. [4]

V interiéri sa nachádza barokový oltár z roku 1756. [5]

Asi 100 metrov od kaplnky stojí stĺp vo vrchole so sochou kľačiaceho Ježiša na Olivovej hore. Odtiaľ je možné vidieť šaštínsky kláštor. [6]

Lokalita kaplnky je najvyšším bodom Záhorskej nížiny (297 m n.m). Je to pútnické miesto. [7]

Renovovaná bola v roku 1965 a 1992.

V kaplnke sa na sviatok Márie Magdalény každoročne koná hodová svätá omša, kedy sú do vnútra vnesené sochy svätej kajúcnice Márii Magdalény sediacej v jaskyni s krížom po boku, vzkrieseného Lazara a sestry Marty, ďalej socha Krista Pána v podobe záhradníka s klobúkom na hlave a rýľom v ruke, socha sv. Notburgy a sv. Vendelína. V minulosti sa ku kaplnke konali v nedeľu po sviatku Magdalény púte, ktorých sa zúčastňovali pútnici z okolitých dedín. Počas procesií smerujúcich do Šaštína sa pútnici zastavovali pri kaplnke a prosili sv. Máriu Magdalénu o uzdravenie. [8] Kaplnka patrí pod farnosť v Borskom Mikuláši. [9]

Prístup
Kaplnka je situovaná na samote s názvom Habány, neďaleko hlavnej cesty z Borského Mikuláša do Bílkových Humeniec.
Fotogaléria
Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény a stĺp s kľačiacim Kristom foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény a stĺp s kľačiacim Kristom foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - Kaplnka sv. Márie Magdalény foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - stĺp s kľačiacim Kristom pred kaplnkou foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - stĺp s kľačiacim Kristom pred kaplnkou foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - stĺp s kľačiacim Kristom pred kaplnkou foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - stĺp s kľačiacim Kristom pred kaplnkou foto © Hana Farkašová 11/2020Borský Mikuláš - stĺp s kľačiacim Kristom pred kaplnkou foto © Hana Farkašová 11/2020
[2] Informačná tabuľa v teréne. (11/2020)
[4 - 8] Informačná tabuľa v teréne. (11/2020)