Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica 3)
História a stavebný vývoj
Neskorogotický dom priechodového typu z polovice 15. storočia. Upravovaný bol v 16. a 17. storočí. Vstupný portál so segmentovým záklenkom sa zachoval z 15. storočia. Pri reštaurátorskom prieskume fasády sa zistila pôvodná stredoveká úprava omietky a niekoľko renesančných vrstiev s rytou a sgrafitovou výzdobou. Nástenný obraz Madony v rokokovom štukovom ráme pochádza z polovice 18. storočia. [1]
Stav historickej budovy je dobrý.
Prepoštská 3
Fotogaléria
Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica č. 3) foto © Hana Farkašová 3/2014Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica č. 3) foto © Hana Farkašová 3/2014Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica č. 3) foto © Hana Farkašová 3/2014Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica č. 3) foto © Hana Farkašová 3/2014Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica č. 3) foto © Hana Farkašová 3/2014Bratislava - Meštiansky dom (Prepoštská ulica č. 3) foto © Hana Farkašová 3/2014
Poznámky
[1] ŠÁŠKY, Ladislav: Pamiatky Bratislavy. Učebné texty pre vlastivedných sprievodcov po Bratislave II. Bratislava: Bratislavská informačná služba, 1997. s. 156.