Bratislavský hrad
História a stavebný vývoj
Najstaršie stopy osídlenia tohto od nepamäti strategicky významného miesta môžeme datovať do mladšej doby kamennej. Najstaršia písomná správa je z roku 907, obsiahnutá v Salzburských análoch, keď pri Bratislave porazili starí Maďari bavorské vojská. Obdobie Veľkej Moravy dokumentujú zvyšky trojloďovej baziliky, zistené na akropole rozsiahleho opevneného hradiska na východnej strane hradnej terasy, pochádzajúcej z 9. storočia. Zo slovanského kniežacieho hradu vznikol postupne prestavbami a úpravami stredoveký hrad, ktorý bol od polovice 11. storočia aj župným hradom. Stal sa načas pokladnicou korunovačných klenotov a neskôr aj korunovačným hradom. Hradný kostol a prepošstvo presťahovali v roku 1221 do podhradia. Odvtedy mali dejiny tohto feudálneho centra svoj samostatný vývoj.

V roku 1802 dostalo hrad do používania vojsko. V roku 1811 vyhorel a takmer 150 rokov bol ruinou.

Pamiatková ochrana
V súvislosti s Bratislavským hradom sa často spomína, že sa v istom čase uvažovalo o jeho zbúraní. Na jeho mieste sa plánovali postaviť nové budovy. V roku 1953 sa začali výskumné práce na hrade a jeho veľkorysá obnova. V celom rozsahu sa archeologický výskum začal až v roku 1958. Popri ňom zároveň prebiehal aj architektonický výskum hradu. Zrekonštruovaná pamiatka sa stala sídlom dvoch veľmi významných slovenských inštitúcií, Slovenskej národnej rady a Slovenského národného múzea. Múzeum využíva objekt hradu predovšetkým na výstavné účely. Nachádza sa v ňom stála expozícia Dejiny Slovenska, ktorá prezentuje historický vývoj našej krajiny od praveku až po súčasnosť.

Bratislava – hrad, rekonštrukcia záhrady na severnej terase (č. ÚZPF 28/1-32) – architektonicko-historický a umeleckohistorický výskum - rok 2015. Autori: Mgr. Marian Havlík, Mgr. Elena Sabadošová. [1]

Bratislava – hrad, západné opevnenie – bastión (č. ÚZPF 28/11) – architektonicko-historický výskum - rok 2015. Autori: Ing. Miroslav Matejka. [2]

Múzeum.
Fotogaléria
Bratislavský hrad 16. storočie, rytinaBratislavský hrad 18. storočie, rytinaBratislavský hrad požiar 28. mája 1811, grafika neznámeho autoraBratislavský hrad oceľorytina Ludwiga Rohbocka z roku 1856Bratislavský hrad oceľorytina Ludwiga Rohbocka z roku 1856Bratislavský hrad zp © Imrich Kluka, zbierka (dobová pohľadnica, 1899)Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2014Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2014Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2014Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2014Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2014Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 6/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 6/2015Bratislava - pohľad z hradu foto © Jana Lacková 6/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 5/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 5/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 5/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 5/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 5/2015Bratislavský hrad foto © Jana Lacková 5/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015Bratislavský hrad foto © Hana Farkašová 9/2015