Brezno - Mestský park
obec Brezno, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Mestský park sa začal budovať v roku 1884. Ústredným prvkom parku severne od kostola bol pomník cisárovnej Alžbety Bavorskej – Sisi, ku ktorému sa lúčovite zbiehali chodníky lemované zeleňou. Na jeho mieste od roku 1939 stojí pomník známeho satirika a dramatika Jána Chalupku. V roku 2006 tu pribudol pomník Martina Rázusa. [1]

Brezniansky mestský park je jediným historickým mestským parkom na hornom Pohroní. Zachoval si pôdorys, pôvodná je aj kompozícia tvorená stromoradiami a systémom komunikácií. Jeho hodnota bola v roku 2010 potvrdená vyhlásením za národnú kultúrnu pamiatku. [2]

Mestský park spolu s námestím prešiel rekonštrukciou v roku 2011. [3]

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Nachádza sa v centre mesta.
Fotogaléria
Brezno - Mestský park, busta Jána Chalupku a v pozadí Kostol Nanebovzatia Panny Márie  foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park, busta Jána Chalupku a v pozadí múzeum foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a múzeum foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Viliam Mazanec 2020Brezno - Mestský park a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a Kostol Nanebovzatia Panny Márie foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a socha Martina Rázusa foto © Hana Farkašová 10/2018Brezno - Mestský park a budova múzea foto © Hana Farkašová 10/2018