Brezovica 1
Kaštieľ Berzeviczyiovcov
obec Brezovica, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná kúria zo 17. storočia. Kúria je prízemný podpivničený objekt s obdĺžnikovým pôdorysom a oválnou vežou pristavanou k juhovýchodnému nárožiu. Koncom 19. storočia bolo pribudované severozápadné krídlo a vymenené boli vstupné a okenné otvory. [1]

V 60. rokoch 20. storočia ešte mala kúria na hlavnej fasáde stĺpový portikus so štyrmi stĺpmi, ktorý bol zakončený trojhranným krepovaným frontónom. [2]

V roku 2000 bola kúria výrazne poškodená požiarom, ktorý zničil strechu a stropy. V nasledujúcich rokoch bola stavba čiastočne obnovovaná. [3]

Z pôvodnej stavby sa okrem obvodových múrov a klenieb suterénu zachovala iba veža a kozub. Pravouhlý renesančný kozub má subtílne stojky s jedným ústupkom a bohato profilovanú rímsu nad prekladom. Jeden z ohňom nezničených trámov má zachovanú rytú výzdobu – florálny dekor a nápis, z ktorého je zrejmé, že určitú prestavbu kúrie financoval Alexander Berzeviczy, uvedený v poškodenom nápise. Alexander sa v prameňoch spomína v rokoch 1761 – 1773 a je prvým známym vlastníkom kúrie. V prvej polovici 19. storočia objekt vlastnila Mária Berzeviczyová, rodená Máriássy. [4]

Rekonštrukcia.

Brezovica nad Torysou – kúria (č. ÚZPF 268/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2020. Autorka: PhDr. Judita Čechová. [5]

Stav historického sídla nie je veľmi dobrý.
Stojí v západnej časti obce.
Fotogaléria
Brezovica  zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1900)Brezovica  zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1903)Brezovica  zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1920)Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012Brezovica  foto © Viliam Mazanec 7/2012
[1] SABOL, Dominik: Renesančné kúrie v Brezovici. In: Pamiatky a múzeá, 2013, č. 4, s. 51.
[3] SABOL, Dominik: Renesančné kúrie v Brezovici. s. 51.