Brodské - Kostol sv. Antona Pustovníka
obec Brodské, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1731 – 1750 s použitím múrov staršej gotickej stavby, z ktorej sa zachoval uzáver presbytéria. Sakrálny objekt rozšírili v roku 1862 a vtedy postavili aj novú vežu. Ide o jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria, bočnými kaplnkami a predstavanou vežou. Uzáver je zaklenutý lunetovou klenbou zo začiatku 16. storočia. V lodi sú pruské klenby s medziklenbovými pásmi z 18. storočia. Fasáda je hladká, členená polkruhovo zakončenými oknami. Secesne vybavená veža s korunnou rímsou má polygonálnu nadstavbu s nárožnými vežičkami a neorománskou arkatúrou. [1] Veža má pilastre a je zakončená zvonovitou prilbou.

Vnútorné zariadenie pochádza z prvej polovice 20. storočia. Zo starého zariadenie zostali obrazy sv. Anny, Navštívenia Panny Márie a sv. Antona od A. Jandu z konca 19. storočia. Kazateľnica a krstiteľnica sú klasicistické z konca 18. storočia. [2]

Fotogaléria
Brodské - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiŕí Fiedler 10/1983Brodské - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiŕí Fiedler 10/1983Brodské - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiŕí Fiedler 10/1983Brodské - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiŕí Fiedler 10/1983Brodské - Kostol sv. Antona Pustovníka foto © Jiŕí Fiedler 10/1983