Brodzany - Kostol Všetkých svätých
obec Brodzany, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený koncom 17. storočia alebo začiatkom 18. storočia na starších základoch. Veža bola nadstavaná v roku 1735. Bočné kaplnky pristavali v roku 1757. Klasicistická úprava fasád sa uskutočnila v rokoch 1789 – 1790. Opravy prebehli koncom 19. storočia a po roku 1945. Ide o jednoloďový priestor s oválnym pôdorysom presbytéria, s dvoma bočnými, koso umiestnenými kaplnkami a vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté kupolou, loď pruskými klenbami so štukovými obrazcami. Výmaľba je neskorobaroková z konca 18. storočia s iluzívnou architektúrou a priehľadom na Najsvätejšiu Trojicu. Fasády majú lizénové rámovanie. Veža vytvárajúca na štítovom priečelí mierny rizalit je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Hlavný oltár je barokový, riešený do konkávy, so stĺpovou architektúrou, s obrazom Všetkých svätých. Bočný oltár sv. Jána Nepomuckého je neskorobarokový z roku 1797. Bočný oltár s obrazom Panny Márie Karlovskej je neskorobarokový z druhej polovice 18. storočia. Baroková socha Madony je z 18. storočia. [2]

V ohrade kostola sa kedysi nachádzali kamenné plastiky sv. Štefana kráľa a sv. Ladislava zo začiatku 19. storočia v retardovanom barokovom slohu. [3]

Už v stredoveku mali Brodzany vlastný kostol a faru. Kostol sa spomína v súpise pápežských desiatkov z tridsiatych rokov 14. storočia a v pápežskom zozname fár z roku 1463. Vzácnou pamiatkou na stredoveký kostol zostal gotický zvon z roku 1487 s plastickou podobou erbu Brogyányiovcov, visiaci v kostolnej veži. Neskôr sa kostol stal filiálkou farnosti v susednom Krásne. [4]

Pôvodný stredoveký kostol bol barokovými prestavbami v 17. a 18. storočí postupne rozširovaný a nadstavovaný. Prestavbu zrealizovali vtedajší svetskí patróni kostola Kvassayovci. V krypte kostola sú pochovaní niektorí členovia rodiny Kvassayovcov, jedna z náhrobných platní z krypty s menami Ladislava Kvassaya a jeho manželky Clary Bossanyi, zdobená erbami oboch rodín, sa nachádza vo vstupnom priestore kostola. [5]

Kostol ako filiálka farnosti Krásno patrí do Nitrianskej diecézy. [6]