Brunovce
obec Brunovce, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskororenesančný kaštieľ s barokovými doplnkami. Ide o dvojpodlažnú stavbu, pôvodne štvorkrídlovú, dnes trojkrídlovú s nárožnými vežami a ústredným rizalitom situovaným na osi vstupnej a parkovej fasády, v ktorom je umiestnený kamenný portál s pilastrami a rímsou. Kaštieľ je ukončený rovnou atikou, ktorá obieha celú budovu a pôvodne bola oblúčiková. Narožné veže dostali pri barokovej prestavbe cibuľovité kupoly. Na prízemí bočnej severnej fasády je do parku otvorená pilierová arkádová chodba. V dvorovom trakte sa nachádza malá kaplnka Nanebovzatia Panny Márie s manieristickými štukami z druhej polovice 17. storočia. Po zbúraní štvrtého krídla kaštieľa bolo oratórium kaplnky prestavané a na priečnej stene napodobnený pôvodný štukový strop. V kaplnke je barokový oltár z čias okolo roku 1700 s ústredným obrazom Nanebovzatia Panny Márie. Na stenách pri oltári visia voľné barokové obrazy Blažených a Zatratených z Posledného súdu z roku 1700. Pri vstupnej bráne do parku je rokokové súsošie sv. Jána Nepomuckého, z druhej polovice 18. storočia, postavené na spoločnom podstavci. Okolo kaštieľa je anglický park. [1]

Kaštieľ postavili Bercsényiovci v druhej polovici 17. storočia, na mieste bývalého dreveného poľovníckeho kaštielika Forgáchovcov. V rokoch 1695 - 1697 ho upravili a zariadili novým nábytkom. Kaštieľ mal pôvodne uzavretú štvorkrídlovú dispozíciu s hranolovými nárožnými vežami a vonkajšie opevnenie s vodnou priekopou napájanou z Váhu. V prvej polovici 18. storočia ho kúpil P. Šándor zo Slávnice a čoskoro ho zbarokizoval. Pri barokovej úprave vymenil pôvodnú oblúčikovú atiku za rovnú. V 19. storočí založili anglický park a zbúrali jedno krídlo kaštieľa. [2]

Rekonštrukcia. V roku 1983 sa začala pamiatková obnova objektu. [3]
Stav historického sídla je veľmi dobrý.