Brzotín - Kostol sv. Anny
obec Brzotín, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol, ktorý bol postavený v rokoch 1798 – 1803. Kostol je jednoloďová stavba s polkruhovým zakončením presbytéria, zaklenutého konchou, v lodi pruskými klenbami. Pred klasicistickým štítovým priečelím je nová, účelová predsieň. [1] Fasády sú hladké, len štítové priečelie má lizénové rámovanie a stupňovite riešený prelomený trojuholníkový štít, nad ním je malá drevená strešná vežička, v ktorej sú umiestnené zvony. [2]

Hlavný oltár je luisézny z konca 18. storočia, s novým obrazom sv. Anny z 20. storočia. [3] Na víťaznom oblúku medzi loďou a presbytériom je nápis „SZENT ANNA ASZONY, KÖNYÖRÖGJ ÉRTTÜNK“ („Sv. Anna oroduj za nás.“ ). [4] Kazateľnica je klasicistická z čias stavby kostola, so štylizovaným reliéfnym ornamentom na murovanom parapete. [5]

Stojí v severovýchodnej časti obce.
[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku I. s. 230, www.retep.sk (26.7.2014)