Brzotín - kúria 3
obec Brzotín, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria postavená v roku 1836. Upravili ju v 20. storočí. Ide o jednopodlažnú budovu na obdĺžnikovom pôdoryse, so stredným rizalitom, zakončeným trojhranným štítom. Dvorová fasáda má pilierové, festónmi zdobené arkády, podklenuté pruskými klenbami. Fasády sú členené pilastrami a nadokennými striedavými frontónmi. Miestnosti sú čiastočne zaklenuté. [1]

V 20. storočí bola kúria využívaná pre účely miestneho národného výboru. [2]

Stav kúrie je dobrý.
Fotogaléria
Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012Brzotín - klasicistická kúria foto © Viliam Mazanec 9/2012