Budimír - sýpky
obec Budimír, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
K obidvom kaštieľom patria mohutné sýpky. Sú to masívne trojpodlažné, podpivničené objekty postavené v 18. storočí. Upútajú hrúbkou múrov (na prízemí takmer celý meter) a klenbovými stropmi. Pôvodne slúžili ako strategické zásobárne obilia pre celé panstvo. [1]

Pod sýpkami sa nachádzajú priestranné, hlboké pivnice, ktoré pôvodne slúžili ako obrovské chladničky na uskladnenie rôznych druhov potravín (vína a mäsa). Podľa toho sa im hovorilo „ľadovne.“ V zimných mesiacoch furmani do pivníc navozili z Torysy veľké kvádre ľadu, ktoré ukladali vo viacerých vrstvách a postupne ich zasoľovali. Tak sa v pivniciach vytvorila hrubá homogénna vrstva ľadu, ktorá vydržala až do nasledujúcej zimy. [2]

Počas druhej svetovej vojny v časoch Slovenského fašistického štátu boli v sypanci pri starom kaštieli sústreďovaní občania židovskej a cigánskej národnosti pred deportáciou do koncentračných táboroch. [3]

Po vojne sýpky a pivnice využívalo miestne JRD na uskladnenie úrody obilia a zemiakov. Celá úroda zemiakov sa do pivníc sypala po drevených žľaboch ústiacich k vetracím oknám tzv. „ľochi“. V období socializmu pivnice slúžili taktiež ako kryty CO (civilnej obrany). [4]

Stav sýpok je dobrý. Využívajú sa na súkromné účely.
Stoja pri kaštieľoch.
Fotogaléria
Budimír - sýpka pri Starom kaštieli (napravo kaštieľ) foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 8/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli (pohľad od Kostola Povýšenia sv. Kríža) foto © Viliam Mazanec 9/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 9/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 9/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 9/2019Budimír - sýpka pri Starom kaštieli foto © Viliam Mazanec 9/2019
Poznámky
[1] JEDINÁKOVÁ, Zuzana – JEDINÁK, Ondrej.: Budimír. História. Obyvateľstvo. Tradície. Súčasnosť. Košice: Kristína Rybárová – Agentúra K, 2004. s. 47.
[2] JEDINÁKOVÁ, Zuzana – JEDINÁK, Ondrej.: Budimír. História. Obyvateľstvo. Tradície. Súčasnosť. s. 47 - 48.
[3 - 4] JEDINÁKOVÁ, Zuzana – JEDINÁK, Ondrej.: Budimír. História. Obyvateľstvo. Tradície. Súčasnosť. s. 48.