Bzince pod Javorinou - Evanjelický kostol
obec Bzince pod Javorinou, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s romantickou úpravou postavený ako tolerančný bez veže v rokoch 1793 – 1795 na retardujúcej barokovej dispozícii. Fasáda a veža sú z roku 1895, riešené v romantickom štýle. Ide o sieňový priestor s polkruhovým uzáverom. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami a má novšiu vysunutú emporu s liatinovými stĺpmi a železnou neoklasicistickou mrežou. Veža postavená na osi hlavnej fasády je vtiahnutá do pôdorysu kostola. [1] Fasáda je členená lizénovým rámovaním a polkruhovo ukončenými oknami.

Oltár dvojstĺpového typu s volútovým štítom má v strede novší obraz Krista a topiaceho sa sv. Petra z druhej polovice 19. storočia. Neoklasicistická kazateľnica s oktogonálnym baldachýnom a rečnišťom má klasicistické rastlinné ornamenty. Rokokovo-klasicistická kamenná krstiteľnica kalichového tvaru má plochý ornamentálny reliéf rokajov a klasicizujúcu meandrovú pätku. [2]