Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej
obec Čakajovce, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kostol, v murive ktorého sa však predpokladala a nakoniec aj potvrdila románska stavba. V roku 1697 bol prestavaný a dostal nový chór. Je to jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria, na severnej strane s pristavanou sakristiou a predstavanou vežou, asymetricky umiestnenou na priečelí. Priestor je zaklenutý pruskou klenbou. V zadnej časti lode je murovaný organový chór s konvexne vystúpeným parapetom na pilieroch. Fasády sú hladké, presbytérium má lizény. Veža je zastrešená ihlanom. Kostol je opevnený múrom. Na portáli opevnenia sú ľudové kamenné sochy. [1]
Fotogaléria
Čakajovce - vstup do areálu kostola (brána opevnenia) foto © Roman Hraška 7/2011Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Roman Hraška 7/2011Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (brána opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (brána opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (brána opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (brána opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (brána opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej (detail brány opevnenia) foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - areál kostola foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017Čakajovce - Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej foto © Jana Lacková 7/2017